Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului STĂNESCU NICOLAE, ofiţer de poliţie judiciară având grad de comisar şef de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna – Poliţia Staţiunii Covasna, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită (2 acte materiale).
Inculpatul Stănescu Nicolae, în calitate de comisar şef de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna – Poliţia Staţiunii Covasna, a pretins şi primit sume de bani de la un denunţător (100 lei la sfârşitul lunii februarie 2014 şi 500 lei la datele de 17 aprilie 2014 – pretindere şi 18 aprilie 2014 – primire), persoană pe care o cerceta într-un dosar penal pentru comiterea de infracţiuni la legislaţia rutieră, promiţându-i că îl va ajuta cu dosarul respectiv, în sensul că va amâna efectuarea cercetărilor şi finalmente va conduce cercetările astfel încât să nu fie sancţionat, iar dacă se va ajunge totuşi la o sancţiune aceasta să fie „cu suspendare”.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La data de 17 aprilie 2014, inculpatul Stănescu Nicolae, comisar şef de poliţie, în cadrul poliţiei oraşului Covasna, a pretins o sumă de bani unui denunţător, după ce l-a audiat ca suspect într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei, pentru a-i da acestuia o soluţie favorabilă.
În seara aceleiaşi zile, după ce au discutat în prealabil la telefon, cei doi s-au întâlnit în faţa locuinţei poliţistului, stabilind să se întâlnească în ziua următoare, pentru ca denunţătorul să îi remită suma de 500 lei, urmând a discuta, apoi, despre dosar.
La data de 18 aprilie 2014, în jurul orei 11.00, denunţătorul şi inculpatul Stănescu Nicolae s-au întâlnit într-un bar din oraşul Covasna.
Aici a avut loc o discuţie, în care inculpatul i-a promis că îl va ajuta cu dosarul respectiv, în sensul că va amâna efectuarea cercetărilor şi finalmente va avea grijă să obţină o soluţie „cu suspendare”.
Denunţătorul i-a remis suma de 500 lei, conform înţelegerii prealabile, bani pe care poliţistul i-a luat, fiind găsiţi asupra sa de către organele judiciare care au intervenit şi constatat flagrantul.
Din cercetările efectuate a rezultat că anterior, la sfârşitul lunii februarie 2014, inculpatul Stănescu Nicolae a mai cerut şi primit bani de la de la acelaşi denunţător în legătură cu soluţionarea aceluiaşi dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, dosar repartizat pentru soluţionare inculpatului.
Astfel, în luna februarie 2014, inculpatul l-ar fi chemat mai întâi pentru audiere dar, ajuns în sediul poliţiei, în biroul acestuia, inculpatul l-a invitat la un bar din localitate, unde i-ar dat asigurări că va conduce dosarul astfel încât să nu fie sancţionat, iar dacă se va ajunge totuşi la o sancţiune aceasta să fie cu suspendare. Inculpatul Stănescu Nicolae a făcut apoi referire la salariile mici ale poliţiştilor, iar la ieşirea din bar i-a cerut denunţătorului să îi procure 30 litri de motorină pentru maşina proprie sau să îi remită contravaloarea acestei cantităţi de carburant. Întrucât nu avea bani asupra sa, denunţătorul s-a deplasat la maşină, pe care a parcat-o apoi în dreptul maşinii inculpatului (care a constatat astfel în mod direct că denunţătorul conduce fără permis, dar nu a luat vreo măsură), iar acesta a deschis portiera şi a luat de pe banchetă bancnota de 100 lei pregătită în acest scop de denunţător.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Covasna.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. şi D.G.A Covasna.