Am vazut ca un ziarist de la o gazeta economica spune ca noua generatie a Romaniei va fi sclava Europei [ aici http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/noua-generatie-sclava-europei-161686.html ] , dar eu cred ca lucrurile stau cu totul altfel.
Am vazut recent la Tv cum cei de la Apple produc in China terminalele PC/telefon care se vand cu zeci de euro in EU si US. Am vazut ca viziunea lor este ” producem intr-o tara si vindem in alta tara”. Acum hai sa discutam de diferente.
Si aici este vorba de faptul ca in fabrica unde se produc terminalele Apple in China, se munceste 12 ore pe zi cu doua pauze de masa, si asta pentru ca acest lucru este permis de legislatia din China, aspect imposibil in Europa sau US. In aceste conditii de permisivitate, este de asteptat ca tot mai multe mari companii sa isi mute productia din Europa in China sau India in urmatorii ani.
Sunt cateve aspecte de luat in calcul cand vorbim de Europa si anume:
1)Europa este supra-legalizata dpvd al legislatiei muncii! orice virgula are o regula in legislatia muncii: de aici costul aparatului birocratic devine enorm!
2)politica ultra-sociala adoptata in ultimii zeci de ani de politicienii de peste tot din Europa, care practic isi cumparau votorile si isi asigurau privilegiile pe mai departe: mai pe scurt teoria pomenilor pentru toata lumea contra voturi, care a prins la natiunile europene
3)lipsa de viziune economica de dezvoltare pe termen mediu si lung: datorita fiscalitatii excesive, majoritatea fabricilor au fost delocalizate si acum sunt in China si alte state din Asia
4)delocalizarea fabricilor aduce cresteri mari ale somajului in randul populatiei cu pregatire medie! ce poate face un guvern cu 20% muncitori care nu au unde lucra, 20% copii si 25-30% batrani? presiunea pe cei 30% care raman in campul muncii este imensa si va contiuna sa creasca pana ce balonul se va sparge!
Problema nr. 1 si aici vorbim de Globalizare , in Europa sunt asa multe legi , taxe si interdictii de tot felul incat e imposibil sa faci concurenta cu ceva ce se produce in Asia sau unde oricum se cam produce tot ce se consuma pe glob . In Europa s-a incurajat prin politici sociale de stanga puturosenia si lenea , si incurajandu-se asa ceva , clasa politica care a promovat acest sistem nenorocit trebuia cumva sa ii intretina pe acesti asistati sociali si cum altfel decat prin cresterea taxelor, impozitelor care pun presiunea pe cei tot mai putini care au locuri de munca in privat, pana cand am ajuns in preajma spargerii buboiului …. moment si deznodamant care se apropie cu pasi ametitori . Nu se mai poate continua in ritmul acestor politici sociale, a statului care ofera asistenta sociala , toate firmele si-au dislocat productiile in Asia sau alte parti ale lumii [ vezi Renault care produce noua varianta de Dacia in Maroc unde salariile sunt de 200 euro lunar si se munceste 10 ore pe zi ] , urmatoarea destinatie fiind Africa sau America de Sud .
In atare conditii de unde sa ma aiba crestere economica Europa ori Romania ??? Din speculatii financiare ? Din lene si programe de asistenta sociala ? Cum sa concureze o firma din Europa [ unde in Uk sau Norge deja benzina este 2 euro ] cu una din Asia [ unde benzina ajunge si la 0,20 eurocenti ] daca diferenta pretului carburantului este enorma intre aceste parti ale lumii si exemplele pot continua . Vrem ca tinerii sa lucreze , dar intrebarea este :Unde ??? Ca firmele pleaca peste mari si tari si apoi vin inapoi cu produsele sa le vanda tot tinerilor , care nu au joburi . Atentie la buboi !
Autoritatile nu trebuie sa faca nimic special pentru “a pastra forta de munca in tara” si nici pentru a crea locuri de munca, ci trebuie sa lase economia sa functioneze. Cu fiscalitatea excesiva, cu cheltuielile nedeductibile si cu amenzile pe care le practica in prezent statul roman, rezultatele sunt cele care se vad.
↧
Tinerii europeni ar trebui sa fie atenti la spirala buboiului
↧