
Enumerare Art. 7
(1) Organele care aplica procedura de insolventa sunt: comisia de insolventa si administratorul procedurii, instantele judecatoresti si lichidatorul.
(2) Organele prevazute la alin. (1) trebuie sa asigure efectuarea cu celeritate a actelor si operatiunilor prevazute de prezenta lege, precum si realizarea, in conditiile legii, a drepturilor si obligatiilor debitorului si ale creditorilor.
Comisia de insolventa Art. 8
(1) Comisia de insolventa este organul administrativ la nivel teritorial care:
a) indeplineste atributii decizionale, de control si supraveghere, prevazute de prezenta lege, in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare, fiind sprijinita in indeplinirea acestora de administratorul procedurii;
b) indeplineste atributiile de supraveghere prevazute de prezenta lege, in derularea procedurii de insolventa simplificata;
c) indeplineste atributiile de indrumare, control si supraveghere, in perioada post-inchidere procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active, fiind sprijinita in indeplinirea acestora de lichidator.
(2) Comisia de insolventa in a carei circumscriptie si-a avut debitorul domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita cel putin 6 luni inaintea depunerii cererii de deschidere a unei proceduri de insolventa este competenta sa exercite atributiile prevazute de alin. (1).
(3) Comisia de insolventa investita cu o cerere de deschidere a procedurii insolventei potrivit alin. (2), ramane competenta sa deruleze procedura, indiferent de schimbarile ulterioare de domiciliu, resedinta sau resedinta obisnuita a debitorului.
(1) Se infiinteaza comisia de insolventa, cu structurile sale descentralizate in teritoriu, la nivelul fiecarui judet.
(2) Comisia de insolventa la nivel central este alcatuita din cate un reprezentant al fiecareia dintre urmatoarele institutii: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Oficiul National al Registrului Comertului – Directia Buletinul Procedurilor de Insolventa. Aceasta este sprijinita, in activitatea sa, de un aparat tehnic, care functioneaza ca departament in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Comisia este condusa de un presedinte. Conditiile de desemnare si inlocuire se stabilesc prin norme metodologice, aprobate prin hotarare a Guvernului.
(3) Comisia de insolventa la nivel central se intruneste trimestrial sau ori de cate ori este nevoie.
(4) Comisia de insolventa la nivel teritorial este alcatuita din reprezentanti ai structurilor deconcentrate in teritoriu ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.
(5) Comisia de insolventa la nivel teritorial se intruneste ori de cate ori este nevoie, dar nu mai putin de o data pe luna. Lucrarile sale sunt pregatite de un aparat tehnic ce functioneaza in cadrul structurilor teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si care este format din experti specializati in insolventa persoanelor fizice.
(6) Cheltuielile de organizare si functionare ale comisiei de insolventa, la nivel central si teritorial, si ale aparatului tehnic se asigura de la bugetul de stat.
(7) Organizarea si functionarea comisiei de insolventa, la nivel central si teritorial, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, prin Ministerul Economiei.
Examinarea cererii Art. 14
(1) In termen de 30 de zile de la primirea cererii, comisia de insolventa isi verifica, din oficiu, competenta teritoriala, analizeaza cererea si actele depuse in sustinerea acesteia si, dupa ascultarea debitorului si informarea acestuia cu privire la efectele procedurii, emite, daca sunt intrunite conditiile prevazute la art.4 alin. (1) si art.3 pct.12, iar debitorul nu se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 4 alin. (3) si (4):
a) o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin care desemneaza si un administrator al procedurii si in care indica si daca sunt necesare masuri provizorii; sau
b) o decizie prin care constata ca situatia financiara a debitorului este iremediabil compromisa si prin care, numai dupa obtinerea acordului debitorului, sesizeaza instanta pentru deschiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active, in cazul in care debitorul are bunuri si/sau venituri urmaribile.
(2) In cazul in care se constata ca debitorul indeplineste conditiile pentru aplicarea procedurii simplificate de insolventa, comisia de insolventa, cu acordul debitorului, va proceda potrivit dispozitiilor art. 65.
(3) Pentru analizarea cererii, comisia de insolventa poate solicita debitorului sa-si completeze cererea si sau/actele si informatiile depuse in sustinerea acesteia. De asemenea, comisia de insolventa solicita informatii relevante despre patrimoniul debitorului oricarei institutii publice sau autoritati publice competente, precum si oricarei persoane fizice sau juridice cu care debitorul a declarat ca este sau ca s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 2 ani sau in raporturi care ar putea sa afecteze in orice fel patrimoniul debitorului.
(4) Informatiile solicitate de comisie in temeiul alin. (3) sunt furnizate de indata, cu titlu gratuit si cu respectarea prevederilor legale pentru protectia datelor cu caracter personal.
(5) In scopul efectuarii verificarii prevazute la alin. (1), comisia poate solicita debitorului informatii suplimentare si sa actualizeze, daca este cazul, formularul de cerere prevazut la art. 13 alin. (5).
(6) Daca, din analiza efectuata in termenul prevazut la alin. (1), rezulta ca nu sunt intrunite conditiile art. 4 alin. (1) si art. 3 pct. 12 sau ca debitorul se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 4 alin. (3) ori (4), comisia de insolventa emite o decizie de respingere a cererii de deschidere a procedurii pe baza de plan de rambursare. Comisia de insolventa respinge cererea si in cazul in care debitorul are bunuri valorificabile, din al caror pret se poate acoperi totalitatea creantelor sau cuantumul datoriilor ce ar ramane neplatite este mai mic decat valoarea-prag.
Comunicarea deciziei Art. 16
(1) In cazul admiterii in principiu a cererii, decizia se comunica debitorului, creditorilor cunoscuti, carora li se anexeaza si formularul de cerere prevazut la art. 13 alin. (5), actualizat de debitor, daca este cazul, ca urmare a verificarii comisiei de insolventa, precum si administratorului procedurii desemnat, caruia i se pune in vedere sa se prezinte la comisie in termen de 3 zile de la comunicare, pentru preluarea dosarului.
(2) De asemenea, decizia prevazuta la alin. (1) se publica, de indata, in Buletinul procedurilor de insolventa – Sectiunea “Debitori – persoane fizice cu obligatii ce nu decurg din exploatarea unei intreprinderi”.
(3) In cazul respingerii cererii, decizia se comunica debitorului.
Contestarea deciziei comisiei Art. 17
(1) In termen de 7 zile de la data comunicarii deciziei de admitere in principiu sau, dupa caz, de respingere, creditorii ori, dupa caz, debitorul o pot/poate ataca, cu contestatie, la instanta competenta, potrivit art. 10 alin. (1), inclusiv pe motive de nerespectare a competentei teritoriale.
(2) Contestatia suspenda executarea deciziei comisiei de insolventa.
(3) Sentinta nu este executorie si poate fi atacata cu apel, in termen de 7 zile de la comunicare.
(4) Apelul se judeca de tribunal, de urgenta si cu precadere.
Efectele respingerii cererii de deschidere a procedurii de insolventa Art. 18
(1) In cazul in care cererea este respinsa pe motivul neintrunirii cerintei prevazute de art. 4 alin. (1) lit. b), iar decizia a ramas definitiva, debitorul nu mai poate cere instantei deschiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active.
(2) O noua cerere de deschidere a procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare sau a procedurii de insolventa judiciara prin lichidare de active poate fi formulata de catre debitor, daca exista o modificare a starii de fapt, numai dupa trecerea unei perioade de minimum 6 luni de la data ramanerii definitive a deciziei de respingere a cererii potrivit alin. (1).
Admiterea contestatiei Art. 19
(1) Prin sentinta de admitere a contestatiei impotriva deciziei de respingere a cererii de deschidere a procedurii de insolventa, instanta pronunta si admiterea in principiu a acestei cereri a debitorului si transmite dosarul comisiei de insolventa.
(2) Comisia, primind dosarul numeste, de indata, prin decizie, un administrator al procedurii, potrivit prevederilor art. 15, si efectueaza comunicarea si publicarea hotararii de admitere in principiu a cererii debitorului si a deciziei de numire a administratorului procedurii, potrivit prevederilor art. 16