Fiscalitatea sufoca orice patron roman de companie.
Darile platite la stat ca sa nu primesti nimic in schimb sunt atat de mari incat incheierea unui contract de munca devine o corvoada financiara care trage firma in jos.
Chestia este ca poti pune lacat la firma, dar nu poti pune lacat la nevoile umane – iar de aici intram in marasmul etic si moral in care fiecare e doar pentru el.
Problema este ca nivelul de plus-valoare a afacerilor romanesti nu asigura profitabilitatea care sa-ti permita sa dai salarii, sa investesti in tehnologii si eventual sa mai si capitalizezi (pentru zile negre). Foarte putini dintre romani razbat intr-o lume super-concurentiala, mai ales ca nu beneficiem de absolut nici un fel de strategie sau sprijin la nivel national-guvernamental. Autoritatile statului au de ceva vreme cu totul alte scopuri decat sa protejeze si sa incurajeze economia locala, iar presiunea electorala a asigurarilor sociale nesustenabile (pensii si salarii) nu face decat sa exacerbeze tendinta de pompieristic, fatarnicie si superficialitate din partea autoritatilor. Ar fi necesara o taiere a cozii cainelui – trimiterea integrala a sistemului de pensii si asigurari sociale in domeniul privat, asdtfel incat statul, eliberat de povara lor, sa-si regaseasca menirea de asigurator al justitiei sociale si juridice si al ordinii publice.
De curand am discutat cu cineva care a facut o vizita in Egipt si am inteles de ce ei si altii isi permit sa produca mult si ieftin .Asta pentru ca pretul benzinei este de 0,7 lei litrul si al energiei de o,02 eurocenti adica circa 1 ban kw/ora. Salariile sunt similare cu cele din Romania dar mai putin impozitate. In plus au oameni de faceri locali, egipteni adica si manifesta reticenta la multinationale care spun ei ii saracesc, ducand afara banii din profiturile obtinute in tara ..si consuma cat mai multe produse autohtone..Noi am adus pretul energiei la nivel european , chipurile pentru a nu face concurenta neloiala firmelor occidentale in schimbul unor fonduri europene imposibil de accesat pentru romani din cauza lipsei banilor-componenta de cofinantare- sau a coruptiei. Deci este exclusa formarea unei clase de afaceristi romani specializati pe productie si de aici dependenta de capitalul strain.. Iar daca ar fi totusi occidentalii astia niste colonialisti mai blanzi nu asi mai zice nimic, dar se comporta ca in sec 19 in Africa. Atunci zicea un African ca Europenii aveau Biblia iar ei pamantul si acum africanii au biblia si europenii pamantul. Noi romanii se pare ca am ramas doar cu niste asa-zise ,,invataturi,,occidentale iar ei cu energia, industria si pamantul nostru..
↧
Putem pune lacat la firma, dar cum punem lacat nevoilor umane?
↧