În mai puțin de șase luni, s-au înregistrat 122 de plângeri la adresa agențiilor de turism din Capitală. Patru dintre tour-operatorii reclamați i-au înșelat pe zeci de clienți, vânzându-le sejururi fictive, fără a le returna banii pentru excursiile achiziționate.
De la începutul anului și până pe 26 iunie, la nivelul OPC București, s-au înregistrat 122 de reclamații la adresa agențiilor de turism din Capitală. Printre cele mai reclamate unități s-au numărat Shell Tour, cu 19 plângeri, Rex Travel, 16 reclamații, Big Travel, 12 sesizări, Concept Travel, cu 9 plângeri, și Queen Travel, care a primit 8 reclamații.
O altă agenție de turism din Capitală, Bliss Travel, este anchetată, în prezent, de inspectorii OPC București pentru țepele pe care le-a aplicat în peste 20 de cazuri. Patroana agenției, Andreea Luca, le-a ruinat concediile multor clienți, care au rămas blocați peste hotare fiindcă tour-operatorul român nu a mai plătit sejururile achitate de turiști.
“Reclamațiile îndreptate împotriva Shell Tour, Rex Travel, Big Travel și Queen Travel, ce au ca obiect anularea excursiilor contractate de turiști prin nereturnarea contravalorii sejururilor de care nu au beneficiat au fost îndreptate către MDRT și Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Capitalei. În urma plângerilor consumatorilor, Shell Tour a fost sancționat contravențional, cu 30.000 lei pentru împiedicarea controlului, iar Big Travel, care are același administrator ca și Rex Travel, a fost sancționat cu 30.000 lei pentru afectarea intereselor economice”, au declarat reprezentanții OPC București, pentru B365.ro.
Și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), cea mai mare organizație patronală din turismul autohton, a luat măsuri în privința țeparilor din turism. “În situația în care agențiile membre s-au făcut vinovate de nerespectarea obligațiilor asumate față de clienți și parteneri, acestea au fost excluse din asociație, conform normelor interne, și s-a precizat public, cu orice prilej, care sunt aceste agenții. Ne referim aici la: Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International, Virgin Tours și Queen Travel”, a declarat Corina Martin, președintele ANAT, pentru B365.ro.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a demarat, de-a lungul timpului, mai multe controale la numeroase agenții de turism din București. Verificările au scos la iveală faptul că unele dintre aceste firme nu respectau criteriile obligatorii la licenţiere, nu aveau poliţa de asigurare sau activau cu poliţa de asigurare expirată, funcţionau în condiţii igienico sanitare improprii sau desfăşurau activităţi specifice agenţiilor de turism în alte spaţii decât cele licenţiate, nu respectau contractul-cadru încheiat cu turiştii, nu asigurau informarea corectă sau completă a turiştilor, nu afişau licenţa şi brevetul de turism precum și numerele de telefon utile turiştilor.
Cum să nu pici în plasa țeparilor din turism
Persoanele care vor să afle dacă agenția de turism cu care intenționează să colaboreze se află sau nu pe lista neagră a MDRT, pot consulta site-ul instituţiei, www.mdrt.ro, la rubrica turism, secțiunea unităţi. La această adresă este afişată lista agenţiilor de turism cărora le-au fost retrase licenţele de turism şi a celor care au funcţionat fără licenţă în 2010, 2011 şi 2012.
”Licenţa de turism şi anexa acesteia se retrag de către personalul cu atribuţii de control din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului când se ofertează sau se comercializează servicii ori pachete de servicii turistice fără respectarea reglementărilor legale în vigoare, atunci când titularul licenţei şi/sau anexei transmite licența în scopul utilizării de către alt operator economic. De asemenea, în situaţia în care, la verificarea efectuată de reprezentanţii autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului se constată că agenţia de turism nu mai funcţionează la sediul înscris în licenţa de turism, aceasta se retrage din oficiu, după 15 zile de la notificarea transmisă prin scrisoare recomandată operatorului economic, titular al licenţei de turism în cauză”, au mai precizat oficialii MDRT.
ANAT le recomandă turiștilor ca, înainte de a încheia contractul de prestări servicii, să verifice existența poliței de asigurare de insolvență a agenției de turism, dar și licența de turism a acesteia. ”Există și alte criterii care trebuie luate în calcul la achiziția unui sejur: renumele, vechimea în piață, recomandările clienților sau o vizită la sediul agenției, pentru a vedea cum se comportă consultanții. Totodată, un preț suspect de mic ar trebui să sporească vigilența, pentru că, dacă o agenție de turism acceptă să ofere un discount prea mare din preţul afişat, acesta ar putea fi un indiciu că lucurile nu sunt ceea ce par a fi. Marjele de profit în turism sunt extrem de mici, iar cine acceptă discount-uri foarte consistente are șanse mari să intre în incapacitate de plată“, avertizează Corina Martin.
Liber la țepe în turism
În ciuda sancțiunilor aplicate, pe principiul “lupu-și schimbă părul, dar năravul ba”, unii administratori ai unor astfel de societăți recidivează pentru că statul nu le poate face nimic. Potrivit reprezentanților ministerului de resort, chiar dacă s-a dovedit anterior că o anumită persoană a falimentat o agenție de turism și nu le-a asigurat clienților accesul la sejururile achitate pentru că nu au efectuat plățile către unitățile de cazare sau colaboratori, aceasta poate redeschide oricând o altă firmă în domeniu și poate vinde alte vacanțe fictive pentru că, după cum au precizat reprezentanții MDRT, nu se poate refuza licențierea unui operator din domeniu pornind de la premisa că toți patronii care i-au înșelat anterior pe clienți sunt rău intenționați.
Cum îți recuperezi banii dacă ai fost înșelat de agenția de turism
Păgubiții pot recupera banii pierduți de la agenţia de turism în cauză dacă aceasta mai este solvabilă, prin hotărâri definitive ale instanţelor de judecată sau prin societăţile de asigurare, în baza “poliţei de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism”. Oricum daca aveti probleme scrieti-ne la adresa iulian.urban@urbansiasociatii.ro
Reprezentanții ministerului de resort mai spun că încasarea de penalizări pentru sumele restituite cu întârziere este posibilă, dar numai pe cale judecătorească. “Potrivit art 21.(1) din OG nr. 107/1999 republicată “pentru daunele materiale cauzate de nerespectarea de către agenţia de turism organizatoare a serviciilor cuprinse în contract, responsabilitatea acesteia privind despăgubirea turistului nu poate depăşi de două ori preţul pachetului de servicii turistice înscrise în contract”. Penalităţile aplicabile se stabilesc de tribunal prin intermediul experţilor contabili agreaţi de către aceştia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, spun oficialii MDRT.
Banii se pot recupera dacă turistul face dovada plăţii sumelor către agenţia de turism (cu documente justificative, chitanţă, ordin de plată sau factură) timp de trei ani, până la prescrierea prejudiciului material.