Colegiul Medicilor face cercetări în cazul unui pacient care a decedat în spital după ce, timp de o săptămână, nu a fost consultat
Doi oameni nevinovaţi au murit în ultima parte a anului trecut pe paturile de spital din cauză că medicii care trebuiau să îi trateze fie au fost prea ocupaţi, fie nu erau în localitate.
Unul dintre aceste cazuri este al moaşei Doina Buliga din Câmpulung Moldovenesc, care a murit pe patul spitalului în care lucra. Apropiaţii acesteia spun că medicul cardiolog era plecat la un congres, iar internistul nu a luat în considerare transferul femeii la un alt spital unde i s-ar fi putut oferi tratament de specialitate.
Moaşă moartă de inimă la ieşirea din tură
Un alt caz este cel al lui Vasile Humă, tatăl medicului oftalmolog Daniela Drăgan, care a fost internat la Spitalul Judeţean Suceava, iar după aproape o săptămână, în care medicii au fost prea ocupaţi să îi acorde atenţie, a decedat.
Acuză medicii de la Spitalul Judeţean Suceava de moartea tatălui ei
Dă click AICI pentru a citi scrisoarea deschisă a Danielei Drăgan
„Lipsă de omenie“, a catalogat medicul Daniela Drăgan modul în care tatăl său a fost îngrijit. Aceasta a prezentat o scrisoare deschisă în care arăta felul în care medicii din Spitalul Judeţean Suceava au tratat cazul tatălui ei.
Colegiul Medicilor sesizat în cazul Humă
Cazul a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor Suceava, iar în maximum două luni va fi luată o decizie. „Am primit toată documentaţia de la Spitalul Judeţean Suceava, iar Comisia de disciplină urmează să o analizeze. În aproximativ o lună jumătate – două sperăm să avem o concluzie“, a spus doctorul Sorin Hâncu, preşedintele CM Suceava.
Daniela Drăgan susţine că nu vrea să se implice în această anchetă. „Am primit adresă de la CM Suceava să îmi dau acordul pentru cercetarea cazului. Eu nu vreau să fiu implicată în această anchetă. Să o facă cei în măsură, deoarece toate actele au rămas în spital. Nu mi-am dorit să se ajungă la sancţiuni dure, de aceea nici nu am sesizat CM Suceava, ci doar să trag un semnal de alarmă“, spune doctul oftalmolog.
Fără vinovat la Câmpulung
Dacă în cazul Humă, spitalul a sesizat Colegiul Medicilor, în incidentul de la Câmpulung Moldovenesc conducerea unităţii medicale a preferat să-i acopere pe doctorii acuzaţi. „Am avut o discuţie cu personalul şi rudele, însă din punctul nostru de vedere nu au fost probleme în acel caz. Singura problemă pusă a fost transferul, dar pacienta nu îndeplinea criteriile“, a spus doctorului Eugen Ciosnar, managerul spitalului din Câmpulung Moldovenesc. În acest caz, CM Suceava nu s-a autosesizat.
În ultimii ani, unui singur medic din judeţ i-a fost retras dreptul de liberă practică pentru o perioadă de cinci ani, în 2002. Doctorul ginecolog Cezar Dumitriu din Fălticeni a fost acuzat de moartea a două paciente, faptă pentru care s-a judecat timp de patru ani cu familiile acelora. Interdicţia de a profesa a expirat între timp, doctorul reluându-şi activitatea în cadrul Spitalului Municipal Fălticeni.