Quantcast
Channel: Urban Iulian
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2873

Legea condamnă concubinii care-şi trag pe sfoară partenerii

$
0
0

Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt parţial protejate: cel care rupe abuziv logodna plăteşte, dar bunurile nu sunt la comun. Din ce în ce mai mulţi copii se nasc din relaţii neoficiale.Vinovatul moral al rupturii, bun de plată
Doi parteneri pot hotărî oricând să se logodească şi să se mute împreună, fără formalităţi, după ce-şi promit că se vor căsători. Ei trebuie să aibă 18 ani sau cel puţin 16, dacă au acordul părinţilor. Asadar, dpvd juridic logodna este definita de Codul Civil ca fiind “promisiunea” de casatorie facuta de parti, care se poate dovedi si cu martori, care ar fi chemati la proces sa spuna doar ca stiau ca cei doi convietuiau impreuna, fara sa existe insa o limita a acestei convietuiri, din practica desprinzandu-se hotarari judecatoresti [ in alte tari care au deja acest sistem ] care stabilesc limite-minime si de 3 luni de zile !
Logodna astfel încheiată (reglementată prin art. 266-270 din Codul Civil ) este uşor de dovedit în faţa judecătorului cu martori sau înscrisuri (abonamentele platite la utilităţi , sau plati facute de un concubin pentru celalalt). Personal cred ca aceste noi reglementari vor aduce in fata instantelor de judecata extrem de multi fosti iubiti, razbunatori, dornici sa isi atace partenerii cu care au convietuit dar cu care nu au fost casatoriti , mai ales ca se vor putea cere daune nu doar pentru simpla inselare a partenerului, dar si pentru faptul ca celalalt a rupt relatia pentru ca pur si simplu nu se intelegeau. Am spus aceste lucruri cand s-a dezbatut Codul Civil, insa specialistii din MJ mi-au spus ca “asta este filosofia Codului Civil Quebec..” de unde noi ne-am inspirat…
O noutate este faptul că partenerii care ies şifonaţi din relaţie au o variantă de “back-up”. Cel care rupe logodna abuziv (de exemplu, comite adulter, amana data casatoriei, etc) şi decide să părăsească locuinţa comună este obligat să-i plătească “victimei” : [1]  despăgubiri şi  [2] să-i restituie darurile “comune” primite în momentul logodirii şi pe parcursul convieţuirii.Raman la parerea ca aceasta abordare a noului Cod Civil, va deveni o sursa de speculatii, si cred ca aici isi vor gasi “capacul” extrem de multe persoane care vor fi abordate de santajisti , ce de la inceput vor avea drept scop doar sa obtina ceva bani de la persoane pe care le vor specula sentimental in scopul obtinerii de beneficii financiare.

Post to Twitter


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2873